Systime
Tilbage til oversigt
En klassiker bliver aktualiseret

En klassiker bliver aktualiseret

Hvert år bliver de bedste læremidler i Europa præmieret. I år har vi indstillet fire titler og alle er blevet nomineret. Det er vi stolte af og derfor vil vi gerne hylde forfatterne med et kig ind i deres udgivelser. Vi er kommet til Animal Farm.

 

Systimes romanserie til engelsk med didaktiserede klassiske værker er et all inclusive tilbud til læreren. Du får forfatterbiografi, periodebeskrivelse, metodeafsnit og et væld af kreative og interaktive opgaver –  lige til at servere for eleverne. Animal Farm er nomineret til et af de bedste læremidler i Europa.

Når elever skal læse et helt værk i engelsk, er Animal Farm et godt bud – ikke mindst for sin uhyggelige aktualitet. Fake news, propaganda, ideologiernes kamp og kold krig er blot nogle af de temaer, der kan arbejdes med og relateres til vores egen tid. 

Nu er udgivelsen blevet shortlistet til den europæiske undervisningspris BELMA for sin evne til at gøre en klassisk roman tilgængelig for eleven via didaktisering. Trine Østergaard, der har didaktiseret flere klassiske værker til engelskundervisningen, har taget udgangspunkt i elevens livsverden, og med særligt fokus på undervisningsdifferentiering i de enkelte opgaver får alle en chance for at kunne følge med. 

“Med Animal Farm får læreren en sammenhængende didaktisering med progression, som ellers kan kræve rigtig meget tid at udvikle i en travl hverdag”, siger Trine Østergaard og uddyber:

“Der skal bruges meget krudt på at sætte romantemaer ind i en nutidig og relevant ramme. Så det her er en håndsrækning til læreren til at få værklæsning ind i elevens livsverden, og med differentieringen får eleverne de udfordringer, de kan klare.”

Individualiseret indgang til stoffet

Netop differentiering er én af Trine Østergaards kæpheste, for det er afgørende at få alle elever med fra start til slut. Læsefokus og while-spørgsmål til hvert kapitel guider eleven gennem teksten uanset niveau, så de ved præcis hvilken vej, de skal gå, og hvad der er vigtigt. Også spørgsmålene i grammatikdelen er inddelt i tre sværhedsgrader. Hele vejen igennem stoffet er der hjælp at hente, hvis en elev har behov for at genbesøge koncepter, begreber og analysemodeller eller skal have hjælp til gloser. 

“Der er hele tiden noget, der kan understøtte eleverne i deres læring og guide dem igennem”, pointerer Trine Østergaard. Og i afsnittet “Til underviser” er der lavet en lærer-guide til værklæsning med lektionsplan og kapitlernes tema-fokus. 

iBogen udnytter i vid udstrækning potentialet i den interaktive form. Foruden hele Orwells tekst med ordforklaringer er der oplæsning af hele teksten af native speaker. Der er små videoer, der perspektiverer teksten, ligesom der er en bred vifte af differentierede øvelser, interaktiviteter og opgaver.

Animal Farm er en del af Systimes romanserie, der også inkluderer Dr. Jekyll and Mr. Hyde, The Great Gatsby, Mrs. Dalloway, Nineteen Eighty-four, The Time Machine, Fahrenheit 451, Of Mice and Men. Nye titler kommer løbende til.

 

BELMA står for Best European Learning Materials Awards, som gives til de bedste europæiske læremiddel fordelt efter klassetrin og niveau. Priserne uddeles ved en årlig begivenhed, som finder sted i oktober på den store bogmessen i Frankfurt. Juryen består af anerkendte forskere, undervisere og forlagsfolk. Vinderne honoreres med guld, sølv eller bronze.
Skrevet af: Mette Sabroe Bitsch – Journalist
Udgivet: 07. september 2022