Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Velkommen til vores nye hjemmeside. Dine iBøger finder du stadig på konto.systime.dk
Systime
Tilbage til oversigt
Huden er en læsebog

Huden er en læsebog

Hudens værk handler om at læse huden. Om at undersøge, hvad sociale forhold, kulturelle vaner, køn, etnicitet og alder skriver på hudens tavle. Vi har spurgt Lis Norup, hvordan hendes interesse for hudens værk er opstået:

”Hver eneste gang, jeg har undervist i kroppes mangfoldige udtryk, er jeg endt ved kroppens største organ, huden. Grunden hertil er, tror jeg, at huden på én og samme tid er en fysisk, psykisk og social grænsesætter og kontaktflade. Forstået på den måde, at det er huden, der sikrer, at min krop fysisk er en helhed og psykisk opleves som mig. Og at jeg, som en identitet i en hudafgrænset krop, kan træde i kontakt med andre kroppe og blive et socialt individ – i en given kultur og tid.  

Det interessante ved huden er også, at den måde, huden ser ud på, er imprægneret med kulturelle, sociale og historiske betydninger. Tydeligst i hudens vekslende mængder af melanin. Forskelle i hudfarve har historisk ført til katastrofer af et omfang, der kan sammenlignes med krige og epidemier.  

Med andre ord: Drivkraften bag min interesse er, at huden er fuld af tegn, der lader sig læse. Huden er en læsebog. Det gælder, hvad enten huden i alle dens farver er nøgen, bumset, arret, dekoreret eller tatoveret”, slutter Lis Norup.

F A K T A

Hudens værk kan med dens længdesnit fra vikingetid til vor tid anvendes i historiske forløb, ligesom de engelske, norske og svenske tekster muliggør såvel et nordisk som et verdenslitterært perspektiv. Bogens kulturhistoriske bredde gør den også brugbar i tværfaglige samarbejder.

Skrevet af: Mette Sabroe Bitsch
Udgivet: 28 May 2021