Systime
Tilbage til oversigt
iBøger fra seks uddannelsesforlag er nu samlet på gymnasiernes største læringsplatform iBiblioteket

iBøger fra seks uddannelsesforlag er nu samlet på gymnasiernes største læringsplatform iBiblioteket

Det begyndte med ét uddannelsesforlag og vupti, slog to, tre, fire følgeskab. Kort efter stødte det femte til og for nogle måneder siden blev også iBøger fra forlaget Frydenlund en del af gymnasiernes faglige svar på Netflix, iBiblioteket. En streamingplatform for læremidler til gymnasieundervisningen.

Teknologi og digitalisering forandrer og udvikler samfundet på en række væsentlige områder disse år. Alene inden for medierne er der sket store ændringer. Gennem streaming ser mange film og nyheder, når det passer i deres hverdag, læse eller lytter til den seneste roman af Helle Helle via en app hos Mofibo, Chapter eller eReolen, ligesom radiomontager har fået nyt liv gennem podcasts. Tilgængeligheden til medieindhold er for langt de fleste brugere blevet udvidet. 

Skolehverdagen på et gymnasium skal på mange måder afspejle virkeligheden, og derfor påvirker digitaliseringen og den stigende anvendelse af teknologi også gymnasierne – for eksempel når det kommer til netop indhold.

Det var også et brugerønske om at gøre indhold af læremidler mere tilgængeligt ved at samle alt ét sted, der satte gang i processen med at udvikle iBiblioteket. Det er nu fire år siden, og i dag er iBøger fra seks af de mest markante gymnasieforlag samlet på den digitale distributionsservice med langt over 500 af de mest anvendte lærebøger til gymnasiet. Læremidlerne er samtidig interaktive og multimodale; egenskaber, som øger tilgængeligheden yderligere og styrker fagligheden. 

Birte Ravn Østergaard, der er markedsdirektør i Systime, forklarer:

“Vi blev for nogle år siden opfordret af skoleledelser og elever til at åbne vores platform op for andre forlag. Eleverne ville på den måde få alle deres læremidler samlet ét sted, og forlagene kunne profitere ved at hoppe på en robust og driftsikker platform. Indtil videre er vi seks store uddannelsesforlag – et tal, vi  regner med, bliver større.” 

Brugerne ønsker iBøger

Sidste skud på stammen er forlaget Frydenlund, som foruden et bredt udgivelsesrepertoire indenfor emner som pædagogik, arbejdsliv, samfund og historie har et stort fokus på ungdomsuddannelserne. Et fokus de ønsker at styrke igennem iBiblioteket.

“Vi ser en kæmpe fordel i at være en del af iBiblioteket, da det får vores bøger ud til endnu flere undervisere og elever. Vi har kunnet mærke en efterspørgsel på, at især vores historie-, samfundsfag- og matematikbøger blev udgivet som iBøger, og det er fedt at kunne leve op til den efterspørgsel og samtidig styrke eleverne digitale undervisning”, fortæller Amanda Holm Nielsen, projektleder for iBøger på forlaget Frydenlund. 

Forlaget er i gang med at udgive en stor del af sit bagkatalog og har dags dato fem iBøger i iBiblioteket. Fremadrettet er planen, at udgivelsen af de fysiske bøger og iBøger til ungdomsuddannelserne skal times, så de udkommer nogenlunde samtidig, 

“På den måde kan brugerne i højere grad tilgå den udgave, de foretrækker”, forklarer Amanda Holm Nielsen.

Læs også Fælles læringsplatform ser dagens lys

Skrevet af: Mette Sabroe Bitsch
Udgivet: 17. juni 2022