Systime
Tilbage til oversigt
Indvandring set i et nuanceret lys

Indvandring set i et nuanceret lys

Hvert år bliver de bedste læremidler i Europa præmieret ved en begivenhed på årets store bogmesse i Frankfurt. I år har vi indstillet fire titler, og alle er blevet nomineret. Det er vi naturligvis stolte af og derfor vil vi gerne hylde forfatterne med et kig ind i deres udgivelser. Vi er kommet til Den ny indvandring.

Den ny indvandring er en interaktiv lærebog til historie, der tager et 360 graders kig på indvandringen i Danmark siden 60’erne. Nu er lærebogen nomineret til en BELMA, som gives til det bedste undervisningsmateriale i Europa.

Virkeligheden er sjældent sort/hvid. Virkeligheden er mangesidet og sammensat. Det gælder også historien om de seneste 60 års indvandring i Danmark, der er omdrejningspunkt i lærebogen til historie Den ny indvandring. Forfatterne, Karsten Nikolajsen og Thomas Ohnesorge, har derfor haft som sigte at kvalificere elevernes evne til at se mere end blot skurke og helte – og til på et fagligt og sagligt grundlag at kunne handle i et demokratisk samfund, der er på vej til at blive multikulturelt og multietnisk. En kvalitet, som juryen bag undervisningsprisen BELMA nok har haft for øje, da de nominerede lærebogen.

“Vi håber, at eleverne vil blive i stand til på et kvalificeret grundlag at tage stilling til et centralt emne, der har stor betydning for Danmark politisk, socialt og kulturelt. Diskussionen kan hurtigt blive en skyttegravskrig, hvor man ikke lytter til hinanden, og hvor baggrunden forsvinder i uklarheder”, bemærker Thomas Ohnesorge og pointerer, at bogen giver eleverne et vigtigt dannelsesperspektiv.

De berørte kommer til orde

For at eleverne kan få så bredt og velfunderet et grundlag som muligt kommer forfatterne rundt om emnet fra mange sider.

Kildeapparatet inkluderer gamle og nye tekster, blandt meget andet fortællinger fra tidens unge indvandrere, billeder, artikler, opslag fra sociale medier, statistik og videointerviews med såvel forskere som politikere, bl.a. tidligere integrationsminister Mattias Tesfaye, som selv har indvandrerbaggrund – og sidst men ikke mindst fra indvandrerne selv og deres efterkommere. Vi møder blandt andre den tyrkiske kvinde, der kom hertil som barn i 1970’erne, og den bosniske mand, der kom i 1990’erne.

En understøttende struktur

Bogen er bygget op med progression i tekster, kilder og øvelser. Hver periode, der er kronologisk præsenteret, indledes med en kort introduktion, faglige mål, fokus-spørgsmål. Og dertil har forfatterne udviklet et væld af øvelser, der giver læreren mulighed for at vælge mellem forskellige undervisningsformer. Der er både traditionelle analysespørgsmål, interaktive quizzer, spil, tests og ansigts-til-ansigt konkurrencer med fokus på det faglige stof.

”Der er så mange øvelser, at den enkelte lærer kan vælge den type, som giver mening i den aktuelle situation. Skal det være en traditionel lærerstyret undervisning, en elevaktiverende undervisning eller en mere kreativ arbejdsform?”, siger Karsten Nikolajsen og bemærker, at forfatterne har arbejdet med at holde lixtallet nede, så sproget er meget let forståeligt 

Her er, hvad en lærer har brug for

Sidst men ikke mindst har forfatterne haft fokus på, at Den ny indvandring skulle være enkel og ligetil for lærerne at arbejde med. Her er alt, hvad en travl lærer har behov for for at kunne give sine elever en alsidig, varieret og fagligt høj historieundervisning om et uhyre vigtigt og aktuelt emne. Med Den ny indvandring får læreren et komplet undervisningsmateriale serveret og en stor del af kernestoffet vinget af.

BELMA står for Best European Learning Materials Awards, som gives til de tre bedste europæiske læremiddel fordelt efter klassetrin og niveau. Priserne uddeles ved en årlig begivenhed i oktober på den store bogmesse i Frankfurt. Juryen består af anerkendte forskere, undervisere og forlagsfolk. Vinderne honoreres med guld, sølv eller bronze.
Skrevet af: Mette Sabroe Bitsch – Journalist
Udgivet: 14. september 2022