Systime
Tilbage til oversigt
Kafka, pandemi og klimakrise

Kafka, pandemi og klimakrise

En klassiker forvandlet til grafisk roman

Er du interesseret i at arbejde med en grafisk roman som værk, er der i Johannes Fibigers nye eksistentialismebog, Den eksistentielle virkelighed, en unik mulighed for at arbejde med værklæsning af en remedieret klassiker.

Vi har nemlig i iBogen fået lov til at bringe hele Sørens Jessens grafiske roman Forvandlingen (2017), som forvandler Kafkas klassiker med samme titel til en grafisk roman. Jessens billeder er urolig suggestive og tilføjer teksten et spændende visuelt lag. Teksten er baseret på Isak Vinkel Holms nyoversættelse af Kafka.

Kafkas fortælling rejser centrale eksistentielle spørgsmål, der taler ind i vores antropocæne nutid. I Bruno Latours bog After Lockdown – A Metamorphosis fra 2021 bruger han således “Forvandlingen” til at forklare sin oplevelse af nedlukningen. Pandemien har ligesom klimakrisen gjort det tydeligt, at mennesket ikke er hævet over naturen, men filtret ind i den. I Latours læsning viser Kafkas fortælling netop, at mennesket ikke kun er kultur, men også natur. Men også, at det moderne menneske kan have svært ved at takle den erkendelse.

Sine Dalsgaard Kristensen har lavet opgaver til den grafiske roman, så den kan bruges til værklæsning. Se værk og opgaver her.

Du kan læse mere om Latours læsning af fortællingen her.

Skrevet af: Lars Granild
Udgivet: 17. juni 2022