Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Systime
Tilbage til oversigt
Livretter er en sand lækkerbisken til årets Skrivecup

Livretter er en sand lækkerbisken til årets Skrivecup

Hvis din danskklasse skal deltage i årets Skrivecup, er Systimes udgivelse Livretter – mad i kunst og litteratur oplagt at anvende. Årets emne er nemlig mad

Eleverne skal i Skrivecup producere en sprogligt kreativ og original tekst, som gentænker en allerede eksisterende tekst, der tematiserer maden på den ene eller anden måde. Systimes Livretter kan i den sammenhæng betegnes som gefundenes Fressen.

Livretter præsenterer maden og måltidet som motiv i både dansk og international litteratur fra antikken til i dag. En hovedtanke i Livretter er, at maden som litterært motiv altid rummer en merbetydning, som rækker ud over det rent næringsmæssige. Bogen viser i en række tematiske kapitler, hvordan maden og måltidet i litteraturen kan antage så forskellige betydninger som kærlighed, social status, frelse eller afmagt. Livretter viser dertil, hvordan forfatterne kan bruge maden som et litterært værktøj til at beskrive sine karakterer, miljøer eller sin litterære periode knivskarpt. 

Særligt relevant er Livretter i forbindelse med årets Skrivecup, fordi bogens kapitler rummer en lang række kreative skriveøvelser, der kombinerer sproglig kreativitet og elevens evne til litterær analyse. Derudover findes øvelser, hvor eleverne dels skal anvende deres egne erfaringer med mad og smag, dels skal smage på konkrete råvarer som led i deres produktion af tekster – det gælder fx de induktive orienterede øvelser i kapitel 1. Der er tale om sanselige og sprogligt kreative øvelser, som lader eleverne bruge alle deres sanser, deres personlige erindringer og deres kulturelle baggrund. Endelig rummer bogen naturligvis også mere traditionelle analyse- og fortolkningsopgaver.

Bogen rummer desuden flere repræsentative læsninger af tekster, hvor maden spiller en central tematisk rolle. Karen Blixens djævelske ”Babettes Gæstebud” (1950), Johannes V. Jensens glubende ”Ved Frokosten” (1906), Charles Baudelaires sindsoprivende ”Morderens vin” (1857) og Kristian Ditlev Jensens ”Blodige jordbær” (2004) er blot få eksempler.

Skrevet af: Lars Granild
Udgivet: 23 Sep 2021