Questions? Feedback? powered by Olark live chat software
Systime
Tilbage til oversigt
Verdenshistorien På Ny

Verdenshistorien På Ny

Verdenshistorien På Ny er en ny grundbog til historiefaget, der udkommer efterår 2022, men du kan allerede nu orientere dig i den spændende og kalorierige udgivelse.

Verdenshistorien På Ny er bundet sammen af indtil videre 20 planlagte cases. Cases på tværs af tid og sted fra vores alle sammens historie og alle med et righold af analyseopgaver, der øver eleven i refleksiv og problemorienteret historie: Hvem har magt til at fortælle hvad hvornår, hvordan og hvorfor?

Verdenshistorien På Ny har et særligt fokus på funktionel kildelæsning og historiebrug og indeholder derfor en bred palette af refleksionsøvelser, der øver eleven i, at som man råber, får man svar.

Verdenshistorien På Ny indledes med en solid gennemgang af historiefagets metode og indeholder en buffet af af spændende kilder, lige til at plukke af.
Verdenshistorien På Ny er en iBog® og gør således brug af den digitale iBogsfordele: Flere typer af videoer produceret af forfatteren selv (ca. 50 planlagte), interviews med fagpersoner, tidslinjer samt interaktive opgaver af forskellig art med differentiering for øje.

Du kan se eksempler på udgivelsens videoer nedenfor her; videoer, der er tilrettelagt i øjenhøjde med eleverne:

Forklarende video

Reflekterende video

Verdenshistorien På Ny søger at gøre op med de etnocentriske briller og læner sig op ad bekendtgørelserne til stx og hhx.

 

Snup et vue på disse næsten færdige cases samt introkapitlet:

  • Introkapitlet består af en solid gennemgang af historiefagets metoder: Hvad er op og ned på det funktionelle kildebegreb og historiebrug? Hør forfatter Line forklare historiebrugsanalysens to dele klart og koncist her
  • Grevens Fejde: Skipper Clement Andersens landgang i Aalborg 1534 sparkede et bondeoprør af dimensioner i gang. Oprøret, også kendt som Grevens Fejde, danner rammen om reformationen og overgangen mellem Senmiddelalder og Adelsvælde. Casen fortæller samtidig om Danmark i en nordeuropæisk kontekst.
  • Europas Svigerfar: En case om Danmark i 1800-tallet med tråde til den russiske revolution og europæisk udenrigspolitik efter demokratiseringen.
  • RMS Lusitania: Magthavere, stormagtspolitik og overordnede perspektiver på Første Verdenskrig. En case, der med med udgangspunkt i historien om RMS Lusitanias dramatiske forlis og ofrenes erindringer beskriver en dramatisk periode i europæisk historie.
  • Spice Girls: Nostalgi og 90'er historiebrug: Kvindebevægelsens udvikling og Storbritanniens historie fortalt med udgangspunkt i pigegruppen Spice Girls og megahitte WANNABE #if youwantmyfututeforgetmypast.

 

Hør Line præsentere Verdenshistorien På Ny her:

Verdenshistorien På Ny – Ny udgivelse på vej til historiefaget (YouTube)

Forfatter Line Bjerre Kristensen er uddannet historiker fra AU og har i sit arbejde som gymnasielærer haft berøring med alle fire gymnasieskoler. Bogens eksterne redaktør er lektor Regina Olsen, der underviser på Nordfyns Gymnasium.

 

Skrevet af: Heidi Kølle Andersen, Projektleder
Udgivet: 22 Apr 2021